Vietämme suurimman osan ajasta sisätiloissa ja tarvitsemmekin päivittäin noin 17 000 litraa puhdasta ilmaa. Ilmanvaihdon tehtävänä on tuoda sisätiloihin riittävä määrä raitista ilmaa ja samalla poistaa syntyneet epäpuhtaudet. Ilmanvaihtojärjestelmän huoltaminen säännöllisesti auttaakin ylläpitämään puhdasta sisäilmaa ja samalla varmistaa sen, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii kuten pitääkin.
Ilmanvaihtokoneen suodattimen tarkoitus
Ilmanvaihtokoneen suodattimet ovat yksi tärkeimmistä toimivan ilmanvaihtojärjestelmän osista. Ilmanvaihtokoneiden suodattimien tarkoituksena on huolehtia laadukkaasta sisäilmasta ja samalla pitää ilmanvaihtojärjestelmä puhtaana liasta.
Sisäilman laadusta suodatin huolehtii poistamalla sisään tulevasta ilmasta epäpuhtauksia kuten katu- ja siitepölyä, sekä pienhiukkasia. Tällä tavalla hengitystiet eivät pääse ärtymään ja sisäilma oireilta voidaan välttyä. Laadukas suodatin suojaakin tehokkasti terveydelle haitallisilta pienhiukkasilta.
Ilmanvaihtojärjestelmän kannalta suodattimen rooli on myös tärkeä, koska toimiva suodatin pitää ilmanvaihtojärjestelmän puhtaana ja tämän seurauksena ilmanvaihtojärjestelmä toimii suunnitellusti ja kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa.
Likaantunut suodatin kannattaa vaihtaa
Ajan saatossa suodatin likaantuu ja sen kyky puhdistaa ilmaa heikkenee, joten se ei enään toimi kuten olisi tarkoitettu. Suodattimen tehon laskiessa lika pääsee suodattimen ohi ja päätyy ilmanvaihtokanavien sekä päätelaitteen pinnoille. Ilmanvaihtokone pyrkii pitämään ilmavirtauksen, mutta likaantunut suodatin aiheuttaa sen, että ilmanvaihtokone ohjaa puhallinta lisäämään kierroksia ja tämän takia energiankulutus kasvaa. Kasvanut energiankulutus johtaa tietenkin suurempiin energiakustannuksiin.
Miten valita oikea suodatin
Markkinoilla on tarjolla useita erilaisia ja eri merkkiä olevia suodattimia. Myös suodattimien suodatusluokat voivat aiheuttaa kuluttajalle hämmennystä ja oikean suodattimen valintaan voikin liittyä epävarmuutta. Eri suodatinluokkien suodattimilla on eri ominaisuudet hiukkasten erotteluun. Myös suodattimien virtausvastus vaihtelee ja virtausvastuksella onkin vaikutus suodattimen energiatehokkuuteen.
Suodattimien vaihdon osuessa kohdalle oikeanlaisen suodattimen valitseminen on tärkeää, koska esimerkiksi suodatin joka on liian tiivis tai vääränkokoinen ei toimi tarkoituksenmukaisella tavalla. Yksi keino varmistaa oikeanlaisen suodattimen valinta on käyttää alkuperäis suodattimia. Toinen vaihtoehto on valita suodatin suodatinluokan mukaan niin, että suodatinluokka on sama kuin ilmanvaihtokoneessa.
Mitä eri suodatinluokat tarkoittavat
Aiemmin käytössä ollut EN779 standardi jakoi suodattimet karkeisiin suodattimiin (G1-G4) ja hienosuodattimiin (F5/M5-F9). Karkeasuodattimien kohdalla prosenttiluku kertoo kuinka paljon hiukkasmassasta on jäänyt suodattimeen. Hienosuodattimissa prosenttiluku taas kertoo sen kuinka suuri osa alle 0,4 markometrin hiukkasista on jäänyt suodattimeen. Esimerkiksi F7 luokan suodattimet suojaavat tehokkaasti haitallisilta pienhiukkasilta ja ne ovat myös hyvä suoja siitepöly allergisille. F7 luokan suodattimet saavuttavat rakennusmääräysten vaatiman tason.
Mikä ISO 16890?
Vuoden 2016 lopussa julkaistiin uusi standardi ISO 16890, joka määrittelee yleisilmanvaihdon pienhiukkasiin perustuvan tehokkuusluokituksen. Vaikka, sekä ISO 16890 stadardi ja EN779 standardi arvioivat molemmat karkea- ja hienosuodattimien kykyä poistaa hiukkasia suodattimien läpi kulkevasta ilmasta, ei niitä voi verrata suoraan keskenään. Standardien väliset erot tulevat esille tehokkuusluokituksissa, joissa EN799 tehokkuusluokitus suodattimille perustuu 0,4μm hiukkasiin ja ISO 16890 tehokkuus määritellään PM10, PM2,5 and PM1 -hiukkasjakeille.
Standardien vertaamista varten voit ladata alla olevasta linkistä oppaan jossa EN799 standardia verrataan ISO 16890 standardiin.
Juttusarjan seuraavassa osassa perehdytään tarkemmin ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihtoon.