Helteinen kesä haastaa asujat

Takana mittaushistorian lämpimin kesäkuu

Kesän helteet ovat lämmittäneet Suomea pitkin kesää ja ainakaan toistaiseksi suurta muutosta viileämpään ei ole luvassa. Suomessa onkin voitu nauttia tänä kesänä toden teolla auringosta ja lämpimistä keleistä elohopean kohotessa useita kertoja +30 asteen paikkeille.

 Aurinkoinen ja lämmin kesä tuovat asukkaille kuitenkin myös omat haasteensa asumiseen, etenkin jos kodissa ei ole otettu asunnon viilennystä huomioon ilmanvaihtojärjestelmää asentaessa. Usein viilennykseen ei jaksetakkaan panostaa, koska ajatellaan, että helteet ovat yleensä Suomessa vain muutaman viikon vuodessa ja tämän takia viilennykselle ei nähdä niin suurta tarvetta.

Helteiden iskiessä moni kuitenkin toivoo etenkin öisin, että asunnosta löytyisi viilennys, koska nukkuminen lämpimässä ja kosteassa sisäilmassa ei ole kovin miellyttävä kokemus. Jatkuvasti huonosti nukutut yöt johtavat myös hetkellisesti elämänlaadun heikkenemiseen. 

Tuulettimet ja viilentimet loppuunmyytyjä

Yleisesti ratkaisu asunnon viilennykseen tuntuu olevan erilaisten viilennyslaitteiden ostaminen mistä kertoo muun muassa niiden kova menekki kodinkoneliikkeissä helteiden aikana. Esimerkiksi yleisesti viilennykseen apuna käytettävä tuuletin voikin tuoda pientä helpotusta kuumaan asuntoon, vaikka tuuletin ei sinänsä viilennä ilmaa. Tuuletin kuitenkin saa ilman virtaamaan ja tämä voi tuntua miellyttävältä seisovassa sisäilmassa.

kuva (helsingin sanomat)

Myös muut viilennyslaitteet ovat yleistyneet ja esimerkiksi ilmanviilentimestä voi olla apua. Viilennyslaitteiden osalta kannattaa ottaa huomioon millaista tilaa niillä aikoo viilentää. Esimerkiksi ilmalämpöpumppua ei välttämättä kannata hommata viilentämään vain yhtä huonetta vaan siihen riittää pienempi ilmanjäähdytin.

Vinkkejä asunnon viilentämiseen helteellä

Ilman viilennystä tai viilennyslaitteita asunnon lämpötilaan kannattaa vaikuttaa esimerkiksi suojaamalla asuntoa auringolta eli pitämällä verhoja kiinni sen ajan kuin aurinko paistaa asuntoon sisälle. Myös tuulettaminen kannattaa ajoittaa sille ajalle kun ulkolämpötila laskee eli käytännössä iltaan. Asunnon tuulettamisessa läpiveto on toimiva keino. Läpivedon saat aikaiseksi aukaisemalla esimerkiksi ikkunan ja parvekkeen oven samaan aikaan. Läpiveto onkin oikein ajoitettuna hyvä tapa viilentää asuntoa ja saada ilma kiertämään. 

  • Suojaa asunto auringolta pitämällä verhot ja sälekaihtimet kiinni
  • Tuuleta asuntoa vasta ulkolämpötilan laskiessa eli illalla
  • Läpiveto on tehokas keino tuuletukseen, ajoita läpiveto illalle
  • Vältä ruuan tekemistä uunilla tai liedellä

Panosta viilennykseen jo rakentaessa

Asunnon viilentäminen ja tuulettaminen eri kikoilla on pitkässä juoksussa kuitenkin oikeastaan vain tilapäinen ratkaisu ja esimerkiksi tuulettimien teho asunnon viilennykseen on hyvin rajallinen. Tämän takia asunnon viilennys olisi hyvä hoitaa kerralla kuntoon, etenkin jos on rakentamassa uutta asuntoa tai suunnitelmissa on kodin saneeraus.

Tämän päivän energiatehokkaissa asunnoissa on ominaista, että viilennyksen merkitys korostuu yhä enemmän. Hyviä vaihtoehtoja kodin viilennykseen voisivat olla jo edellä mainittu ilmalämpöpumppu tai etenkin uutta kotia rakentaessa kannattaa miettiä olisiko viilennys mahdollista toteuttaa esimerkiksi maaviilennyksen, tai koneellisen ilmanvaihdon kautta. Jos jäähdytys toteutetaan ilmanvaihtokanaviston kautta on hyvä huomioida, että ilmanvaihtokanavat tulee kondenssieristää.

BetterPipe tarjoaa tehdaseristetyt ilmanvaihtokanavat valmiiksi kondessi- ja lämpöeristettyinä. Ilmanvaihdon tuotteisiin voit tutustua enemmän tästä. Kondenssieristetyt ilmanvaihtokanavat tarjoavat myös mahdollisuuden jälki asennettuun viilennykseen, jos viilennystä ei jostain syystä asenneta rakentaessa.

Huolehdi asunnon viilennys kerralla kuntoon rakentaessa

Kodin viilennyksen suunnittelussa on hyvä käyttää ammattilaisia apuna. Ammattilaisen kanssa on helppoa ja vaivatonta perehtyä viilennys tarpeeseen ja sinulle parhaimpaan ratkaisuun. Huolellisella suunnittelulla pääsee turvalliseen ja laadukkaaseen ratkaisuun.

Yhteystiedot

Myynti


Ilmainen määrälaskenta ja tarjous jopa vuorokaudessa!
Lähetä IV-suunnitelmat ja lisätiedot tilaukset@betterpipe.fi tai Tarjous-lomakkeella

Uploaded image

Riku Jämsä

Myynti
LVI-asennusliikkeet, rakennusliikkeet
041 312 3275
Soita
Uploaded image

Ilmari Ollila

Myynti
LVI-asennusliikkeet, rakennusliikkeet
044 976 0264
Soita
Uploaded image

Antti Nevalainen

Toimitusjohtaja / Myynti
Jälleenmyyjät, sopimusasiakkaat
044 389 3122
Soita
Uploaded image

Sakari Saastamoinen

Määrälaskenta / Kehitys
041 318 4076
Soita

Hallinto

Uploaded image

Antti Nevalainen

Toimitusjohtaja / Myynti
Jälleenmyyjät, sopimusasiakkaat
044 389 3122
Soita
Uploaded image

Matti Niskanen

Kehitys
Uploaded image

Manne Niskanen

Tuotanto / Hankinta
044 291 4805

Laskutustiedot

Verkkolaskuosoite: 003719260582
Välittäjän tunnus: 003708599126

Sähköpostilaskut:
BetterPipeFinland@heeros-invoices-fi.com

BetterPipe laskutusosoitteet ja -ohjeet tarkemmin pdf-tiedostona
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@betterpipe.fi